Študije o vplivu simulatorjev na varnost vožnje

Simulatorji vožnje so postali pomembno orodje za raziskovanje voznikovega vedenja in ocenjevanje varnosti vožnje¹. Z uporabo simulatorjev lahko raziskovalci simulirajo različne prometne razmere in opazujejo voznikove reakcije².

Vpliv simulatorjev na varnost vožnje

 

Študija Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je med letoma 2017 in 2020 preučevala vpliv simulatorjev vožnje na varnost vožnje². Raziskava je pokazala, da simulatorji vožnje lahko zagotovijo podatke o potezah voznika v različnih prometnih razmerah, ki so lahko osnova za oceno vozniških sposobnosti².

 

Analiza vozniškega sloga

 

Analiza vozniškega sloga lahko v dobri meri napove, kako se bo posameznik pozneje na cesti obnašal in predvsem v katere tipe prekrškov oziroma prometnih nesreč se bo bolj verjetno zapletel². Nekatere povezave so dokaj logične. Kdor si je privoščil avtomobil z močnejšim motorjem, bo pogosteje dobil kazen za prehitro vožnjo².

 

Zaključek

 

Simulatorji vožnje so se izkazali za učinkovito orodje za izboljšanje varnosti vožnje. Z njihovo pomočjo lahko bolje razumemo voznikovo vedenje in izboljšamo usposabljanje voznikov za varnejšo vožnjo¹².

 

Viri:

 

(1) Evaluation of safe driving in a driving simulator - Academia.edu. https://www.academia.edu/97177774/Evaluation_of_safe_driving_in_a_driving_simulator.

 

(2) Vaša simulirana vožnja pove, kako (ne)varni ste na cesti. https://vozimse.si/moje-ceste/vasa-simulirana-voznja-pove-kako-nevarni-ste-na-cesti/.

 

(3) Vpliv simulatorjev na ceno vozniškega izpita - Žurnal24. https://www.zurnal24.si/avto/ali-bi-se-vozniski-izpit-res-lahko-pocenil-za-cetrtino-422941.